KİMERA ÜRETİMİ

 İNSAN VE MAYMUN MELEZİ EMBRİYOLAR ÜRETİLDİ 

   


Alanında oldukça çığır açıcı aynı zamanda etik olarak çeşitli tartışmalara sebep olan deneyde bilim insanları, canlı bir embriyoda var olan maymun ve insan hücrelerinin kimerik ( iki veya daha fazla türden hücreler içeren organizmalar) bir kombinasyonu olan melez embriyoları başarıyla ürettiler. Laboratuvar ortamında gelişmekte olan makak maymunu embriyolarına, insan kök hücrelerinin enjekte edilmesi sonucu ortaya çıkan melezler, laboratuvar ortamında 19 gün hayatta kaldı. 


Kimera Ve Melez Tür Üretimi 


    İnsan-hayvan melezleri üzerine yapılan araştırmalar uzun ve tartışmalı bir geçmişe sahipken, son yıllarda araştırmacılar, rejeneratif tıp gibi alanlarda önemli kazanımlar sunan biyoloji sorularını araştırmak için kimerik organizmaları incelemektedirler. 2017'de bilim insanları, nakil ameliyatlarında kullanılmak üzere çiftlik hayvanlarında insan organlarını büyütme hedefiyle, insan kök hücrelerini domuz ve koyun embriyolarına enjekte etmeye çalıştılar. Ancak bu deneylerde, çok az insan hücresi hayatta kalabildi. 


    2017’deki araştırmalarda ve çalışmalarda yer alan bilim insanı, bu deneyde hayatta kalma oranının düşük olma  sebebinin, evrimsel olarak domuzların ve koyunların insanlara yakın akraba türleri olmamasından kaynaklanabileceğini söyledi. Bu nedenle, Çin’deki Kunming Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ndeki primat biyoloğu Weizhi Ji liderliğindeki araştırma ekibi kendi çalışmalarında makak maymunlarını kullandılar. 

 


    Birçok bilim insanının bilim için ufuk açıcı olarak gördüğü bu gelişme, bir diğer kesim için de etik anlamda kaygılar beslemesine sebep oldu. 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SAVAŞÇI GEN MAO-A

DİNOZORLAR VE TAVUKLAR