WERNER SENDROMU
WERNER SENDROMU NEDİR ?
Werner Sendromu kişide yaşlanmanın normal insanlara göre daha erken başlaması ve gelişmesi durumu olan nadir bir rahatsızlıktır. Hastalığın teşhisi genelde otuzlu kırklı yaşlarda gerçekleşse dahi ergenlik ya da erken erişkinlik dönemlerinde de başlayabildiğine dair bulgular mevcut.
Werner sendromu otozomal çekinik bir rahatsızlıktır. WRN genindeki mutasyonlar Werner Sendromuna sebep olur. Hastalıkla alakalı 80’den fazla mutasyon daha tespit edilmiştir. WRN geni bir DNA “helikaz” proteinini kodlar. Bu protein hücre bölünmesi sırasında DNA onarımı ve kromozomların doğru ayrılması gibi önemli ve belirli görevleri vardır. WRN genindeki mutasyonların, bu faaliyetler sırasında DNA’nın sarmal yapısının çözülmesine teşvik ettiği düşünülmektedir. Bu mutasyonlar genellikle anormal derecede kısa, fonksiyonel olmayan bir Werner proteininin üretilmesine sebep olur.
Yapılan araştırmalar sonucu bilim insanları, kısaltılmış proteinin, DNA ile etkileşime girememesini hücre çekirdeğine taşınamamasına bağlıyor. Ayrıca yapılan araştırmalar sonucu değiştirilmiş proteinin hücrede normal Werner proteininden daha hızlı bir şekilde parçalandığını kanıtlamıştır. Değiştirilmiş bir Werner proteini bulunduğu hücrenin daha yavaş bölünmesine ve normalden daha erken bölünmeyi durdurarak büyüme sorunlarına neden olabilir.
Tüm bulgulara rağmen kesin çıkarımlar hala yapılamamaktadır, bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.
BELİRTİ VE SEMPTOMLAR
Semptomların ilk işaretleri ergenlik döneminde ortaya çıkmaktadır. Bu ergenlik döneminde normale göre daha yavaş büyüme olarak görülebilir. 20’li ve 30’lu yaşlara gelindiği zaman farklı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Belirtilerin hepsi tüm hastalarda gözlemlenmeyebilir. Belirtiler:
- Yetişkin olarak normal boy ortalamasının altında kalmak
- Çift taraflı katarakt
- Saçlarda erken beyazlama
- Derinin incelmesi, hassas cilt, yaşlılık lekeleri
- Deri altı yağ kaybı
- Anormal derecede ince bacaklar
- Karakteristik yüz şekli değişiklikleri (dar yüz, sıkışmış burun..)
- Ses tonundaki değişiklikler
- Testis ve yumurtalıklarda fonksiyonel azalma
- Azalan doğurganlık
- Özellikle ayak bileklerinde ülser
- Arterlerin daralması ve sertleşmesi
- Tip 2 diyabet
- Kemiklerin incelmesi
- Kanser
TEDAVİLER
Tedavi, her hasta bireyde belirgin olarak bulunan spesifik semptomlara yönelik olmaktadır. Sigara içmekten kaçınmalı, düzenli egzersiz yapılmalı, az yağlı bir diyet uygulanmalıdır. Ayrıca Werner sendromlu bireyler ve aileleri için genetik danışmanlık önerilmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder